Škrat vodo

Intervju

 

 

gong aktivacija

Ste se že kdaj prepustili zvokom gonga, himalajskih pojočih posod, zvoku školjke iz indijskega oceana, regljanju lesenih žabic, zvoku didgeridooja, indijski harmoniki, dromlji, oceanskim bobnom in še številnim drugim inštrumentom za ustvarjanje zvoka?

»Zvok je duša Univerzuma« je menil že Pitagora. In gongi širijo prav ta prazvok, zvok vesolja.

Kako zvok gonga vpliva na naše fizično telo in duha?

Zvok gonga vpliva dobro, vzpodbuja rast in napredek tistemu duhu in njegovemu telesu, ki je pripravljen (z namenom) na ta korak in sproščen v času predajanja oz. kopanja v tem zvoku.

Kaj se dogaja s človekom, ki prisluhne zvoku gonga?

V samo treh minutah poslušanja in umirjenega diha nas zven Gonga umiri, možgani preklopijo v nižja valovanja, pojavijo se sinhronizacije med levo in desno možgansko poloblo, ter resonance med morjem tonov iz tega » več kot glasbila« in našim telesom. Med sinhronizacijo leva stran možganov ponuja desni oz. ego strani, slike naravnega in spontanega delovanja, ter priložnost sprejemanja in hkrati preseganja programov po večini naloženih s strani zunanjih sistemov.

Kaj je zvok Om?

Om približno sliši rastoči otrok v trebuhu matere, ki biva v naravnem okolju divjine, manj ga sliši otrok matere, ki je obdana z vsem dodatnim zvokom tukaj (v mestu), slišimo ga v trobljenju na školjko, globokem dihu. To je zvok, ki obstaja od začetka in je ustvaril, kar vidimo in tisto bistvo, ki ga ne. Preden ustvarimo novo pesem, ta najprej obstaja v mislih, te ne zaznavamo z čutili, slišimo pa jo v tretjem ušesu in ta požene delovanje, podobno je z om zvokom, ki je temelj in zasnova, če mu le prisluhnemo.

S prvinskim zvokom se spoprijateljimo že v maternici. Kako gongi delujejo na še nerojenega otroka in njegovo mati? Ali se nosečnice lahko udeležijo zvočne kopeli?

V vodi je zvok 4x močnejši, zato nosečnice obravnavamo nežneje v osnovi pa enako. Ti zvoki razvijajočemu bitju, dajejo popotnico, da nekoč lahko pridobil bi s svojim delovanje si ime človek. To je bitje, ki ne sodi; zgolj je in kot tako bitje sprejema vse zunanje dejavnike nekajkrat kvalitetnejše kot mi.

Še posebno pa kvalitetne zvoke, ki jih srka kot goba, ti zalivajo njegovo rast kot rožo! Da, semena sedanjosti so cvetovi prihodnosti.

Kako zvok prvinskih glasbil sprejemajo otroci?

Otroci ga sprejemajo bolje, kot odrasli. Znan jim je, ker niso toliko oddaljeni od izvora oz. izven balansa narave (čeprav danes s cepljenji, prehrano in odraščanjem med napravami…). Oni čutijo to bistvo, si ne znajo razložit kaj slišijo, kaj se dogaja a znaki na njihovih obrazih povedo mnogo: sproščenost, sprejemanje. Ne pozabimo pa, da ne moremo oceniti po enem odzivu, ker je tu veliko dejavnikov (kdo igra, okolje, avra starša ki vpliva nanj in še …).

Kako bi nam razložil ekologijo zvoka?

Nekoč nekje sem prebral: »in ko na Zemlji spet zavladala bo tišina, življenje spet našlo bo pot tisto pravo«. Kakor v beli svetlobi prisotne so vse barve, tako tišina vsebuje vse zvoke. Sem vesel, ker obstaja knjiga, jaz ji rečem kar moja-naša nova biblija z naslovom Sporočilo vode, avtorja Masaru Emota, v njej so nazorno prikazane fotografije. kako različni zvoki neposredno preoblikujejo strukturo vode. Voda je bistvo, to je planet Vode, kljub imenu Zemlja - 70% jo je, prav tako v našem telesu in ta element je najboljših sprejemnikov in prenašalec različnih vibracij-informacij.

Skoraj vsak zvok, ki oddaljen je od tega kar slišimo v divjinah daleč stran od civilizacije je razdiralen za vse živo. kar raste in se premika. Zapisali smo »skoraj vsak«, ker je človek vseeno ustvaril vire vibracij, kot so gongi, violine, himalajske pojoče posode, mnoga druga glasbila in razne pripomočke, vendar sem mnenja, da ura sproščanja v divjini, nekje ob slapu odtehta 99% teh.

Ljudi z zvokom zdraviš, razvajaš, usmerjaš, umirjaš. Ali je lahko nepravilna uporaba zvoka škodljiva?

Ne zdravim, samo sproščam in to ob vašem namenu preraste v zdravljenje. Nepravilno uporabo ponazorim s primerom: z nožem lahko ustvarjamo mnogo, rešujemo življenja, lahko pa z njim delujemo tudi ravno nasprotno.

Je res, da tudi gluhi slišijo gonge?

Da. Torej omenili smo že tretje uho, ki obstaja tako kot tretje oko (pri večini nedejavno) z njim lahko slišimo tudi bistvo, tisto kar normalno ne. Gluhi pa zaradi odsotnosti tega čuta razvijejo ostale še bolje, tako preko kože zaznavajo veliko več vibracij kot mi. Zgodili so se primeri po svetu, tudi v Sloveniji, ko je udeležencem zven gonga izboljšal ali obudil sluh.

Kako poteka masaža s himalajsko pojočo posodo? Ali lahko z uporabo himalajske posode v domačem okolju škodujemo sebi in bližnjim? Kam po nasvet, učne urice?

Himalajska pojoča posoda je zvočno orodje, mogoče najbolj uporabno za različne namene izmed vseh glasbil oz. zvočnih orodij. Njihova sestava je iz različnih kovin, ob udarcu na njen rob vsaka od teh proizvede svoj ton, ti se zlijejo skupaj in tvorijo spev harmonij in melodij, ki se sijajno širijo po prostoru, ga uravnovešajo in čistijo. S tem, ko posode polagamo na telo in z njimi drsimo po lahno oblečenem telesu spodbujamo pretok limfe, energetskih kanalov, krvožilja, vzpodbujamo čakre, sproščamo in umirjamo naše bitje na vseh nivojih. Rečem ji kar trojna masaža, saj ob gibanju začutimo to kot fizično masažo, ob zvoku se sprošča-masira mental, in energetska, saj zvok prodre do celic in jih vzpodbudi h delovanju oz. boljšem vibriranju.

Če se poslušamo in delamo po notranjem občutku si skoraj ne moremo škoditi, je pa priporočljivo se posvetovati z enim izmed nas, ki smo v tem bolj domači.

Kako si lahko » oplemenitimo« vodo z zvokom?

Bistvo je v tem, da je vsa voda v vodovodih in plastenkah v dolgih klastrskih verigah. Ta zaradi te strukture ne more opraviti tega za kar je zadolžena, torej da prodre po osmotskem principu skozi membrano celice, jo osveži in odplakne nepotrebne snovi iz nje. Spijemo liter vode od tega je učinkovitih približno 20 do 30% tekočine, ostalo steče mimo.

Ob nekaj udarcih na himalajsko pojočo posodo, do polovice napolnjeno z vodo, se voda razdrobi, podobno se dogaja v gorskih potokih in hkrati napolni z urejenostjo, ki jo prinese spev zvokov. Po uživanju take vode kmalu zaznamo spremembe. Pojavi se osredotočenost oz. fokus, to bistvo je, ker kjer misli so, tam sem, to sem.

Ali lahko s pihanjem v školjko odpravimo npr. bolečine v križu?

To je ena izmed najstarejših znanih tehnik uravnovešanja človeškega bitja z zvokom. Kakor zgoraj tako spodaj in obratno, tako kot vesolju, vlada tudi Zemlji osnovna formula. Imenuje se Fibonaccijevo zaporedje (1+1=2, 2*+1=3, 3+2=5, …) ali zlati rez. Po tem principu raste in se v naravi odvija več ali manj skoraj vse. Tudi mere našega zdravega telesa so odraz te formule, polžja hiška, sončnični cvet, kameleonov jezik, naklon dinje v puščavi, vala morja, razporejenost listov na rastlini, kot tudi zavrtinčenost morske školjke v katero po tem, ko ji odrežemo vrh zatrobimo in ven izvabimo naravno uglašen zvok, ki ga nosimo v sebi, a pogosto nekje izgubljenega in razglašenega. Po principu resonance se ta obudi.

Nam zaupaš tvojo teorijo življenja, ukvarjanja z zvokom?

Zvok je prvi in zadnji, on zaliva, mi rastemo. Pot je v delovanju; ni važno kaj se zgodi, šteje samo to kako reagiramo. Sem učenec in učitelj, med nama ni razlike. Sveta ne bomo spremenili kot posamezniki, lahko pa širim vibracije oz. informacije (zvok), ki ga bodo.

Tukaj in zdaj je edino, naj nam sije Sonce in Voda je fokus.

Z Duškom je klepetala Eko Vila za Ringaraja.net

 

20 delavnic v org.Mali princ

 

 

INTERVJU  II.,

za TEOAEL - Akademija športa in sprostitve.

 

 

Duško Mamut V našem studiu Zvočne kopeli izvajamo vsakomesečno. Ker si zaslužite le najboljše vas tokrat vabimo, da si vzamete merico časa in preberete zanimiv pogovor z Duškom Mamutom, izvajalcem sproščujočih zvočnih terapij. 
Z Duškotom se je pogovarjala Barbara Tavčar.

Dušan, tvoja predanost zvoku izžareva ob vsaki tvoji zvočni kopeli. Kdaj te je začel zvok spremljati?

Hvala. Torej dedek je bil glasbenik samouk (harmonika, tamburica, piščali, ...), mene pa so vpisali v glasbeno šolo pri 10 letih. Naredil sem 4 razrede, potem pa zbral pogum, se uprl staršem, da imam dovolj harmonike, teorije o notah in predpisanih skladbic. Prvo glasbilo bistvenega zvoka kot mu pravim,  sem srečal pred 7 leti, ko sem stanoval pri gospodu Dediju. Ta je imel majhno himalajsko pojočo posodo, ki je stala malo tam malo tu, večinoma pa na mizici v dnevni sobi, v njej pa si našel baterije, ščipalec za nohte, kovance itd. Iz Indije je Dediju prav to posodico lepega zvoka prinesla mama Marjanca. Včasih sva z Dedijem imela v hiši tako pestro, da bi me ob pogledu na to mati Duška spakirala skozi okna ven. To sem vam zaupal zato, ker nas ravno take prigode in lekcije spomnijo na to, kako je potrebno gledati skozi očala, ki vidijo v smislu; več je manj in manj je več. To srečanje je bilo resnična otvoritev moje poti zvočne oz. glasbene kariere. Posodico sem sčistil in jo mesec dni igral, občudoval in zbiral opise o njej prek interneta, ter nato kupil svojo prvo in pričel igrivo korakati v smer nadaljnemu raziskovanju moči zvoka, saj sem se ob njenih zvokih počutil bolj sproščenega, tako sem se lažje učil in  izvrševal tekoča delovanja.

Na gong kopeli vedno opozarjaš, da igraš vodi. Kaj točno se zgodi z našim telesom med kopeljo, glede na to, da procentualno naše telo v veliki večini sestavlja prav voda?

Najin pogovor lepo teče. Rad odgovorim na vsa vprašanja - o vodi in zvoku, ki sta kot mogočni duet,  pa bi lahko govoril skozi noč in v jutranjo zoro. Voda si zapomni vse, podobno kot bi pritisnili tipko "shrani" na računalniku. Voda je kot medij, kot glasnik višje sile ali energij, ki so za mnoge nevidne in manjčutne tako kot signal telefona, ki ga ne zaznamo prek čutil, pa vendar prek tega sprejemamo v majhno škatlico ob sebi vse, od besed do slik in videa.

Ta odgovor bi bil osiromašen, brez omembe dr.Masara Emota. Gospod iz Japonske, ki je dežela vode, podobno kot Slovenija, je napisal več knjig o vodi, med njimi tvorita krono dve; to sta Sporočilo vode, ter Sporočilo vode in vesolja. Vedno ju nosim s seboj in ne grem brez njiju nikamor nastopati, saj bi to občutil podobno, kot da bi doma pozabil gonge. Kot omeniš, sestavlja voda 70% telesne mase zdravega telesa človeka srednjih let. V knjigi kot tudi v nas samih je zapisano znanje o tem kako pomembna je voda za življenje in kolikšno moč prenosa informacij ta omogoča. Steber dnk vijačnice je npr. voda, vsaj 90 odstotkov vode je v možganih, 98 odstotkov vode je v krvi, itd.  Vodo informira, torej ji piše program, ji določa molekularno strukturo prav vsaka misel, zvok, barva oz. svetloba, vonj, v bistvu vse kar zaznavamo z vsemi čutili in šestimi čuti. 
Biti pozoren in zaveden vode v vsakem delu dneva je ključno, tako kot je ključno in najbolj pomembno hiši postaviti dobre temelje, saj na njih potem sloni vsako okno, ograja, pročelje, streha in koncu koncev mi kot njeni prebivalci, enako je z vodo. V eni od misli sem omenil;  veliko je knjig a le nekatere od njih gredo do bistva. Preberito knjigo, 100 strani ima, pri meni jo lahko dobite po nabavni ceni. Želite primer, mogoče razlago ? Poglejte, natočimo steklenico vode, jo čez noč postavimo med zvočnika, ji nato predvajamo keltsko ljudsko pesem o prijateljstvu in naravi, naredimo enako z novo steklenico vode, vendar izberemo drugo glasbo, recimo Mozartov tretji koncert za violino, itd. Takih poskusov so naredili prek 10.000. Po 12 urah so iz omenjene steklenice vzeli kapljico vode, jo v pol sekunde zamrznili po posebnem postopku, da je tvorila kristal podoben izgledu snežinke, vendar v bolj trdi in manjši obliki, ga v hladilnici kjer je zelo nizka temperatura postavili pod mikroskop in fotografirali, ter nato opazovali obliko, geometrijo, razporeditve razvejanosti, samo jedro kristala itn. Naj vam povem, celo računalnik kot  seveda mnoge skupine naključno izbranih ljudi so med nekaj sto fotografijami kristalov, ki so bili kot voda izpostavljeni različnim informacijam oz. vibracijam, izbrali v kar visokem procentu za najlepšega,  kristal vode, ki je čez noč poslušala besedi; ljubezen in hvaležnost. Ta kristal se nahaja tudi na sami platnici knjige. Ko vas v prostor vstopi dvajset se pred mano in glasbenimi orodji znajde vsaj 800 litrov vode.  

Zvok školjke je eden izmed bistvenih zvokov. V čem se skriva njegova čarobna moč? Zvok vseh zvokov
Zanima te torej zvok vseh zvokov, namreč to je zvok školjke. Večja morska školjka kateri ročno izklešemo oz. izrežemo špičasti vrh, dobi luknjo v katero nato zatrobimo podobno kot v trobento. Zvok, ki ga tako ustarimo je proglašen kot najbližji naravi in vesoljni harmoniji vibracij. Školjka je tudi najstarejši znani inštrument. Morska školjka kot tudi hiška vrtnega polža in drugih živalic, rastejo po vesoljnem redu, ki ga je med prvimi opisal Leonardo Fibonacci, od tukaj tudi izraz Fibonačijevo zaporedje oz. zlati rez, ki nam je bolj domač. Ta gre takole: 0 in 1 je 1, 1 in 1 je 2, torej vedno vzamemo to kar smo dobili plus prejšnje število, 2 in 1 je 3, 3 in 2 je 5, 5 in 3 je 8 itd. Če s centimetri izmerite vaše zdrave členke na prstih ugotovite, da so si te tri dolžine v enakem razmaku kot omenjena števila v zaporedje. V enakem zaporedju si sledijo luske storža, razporeditev semen v semenu sončnice, naklon vsakega val-a morja, kameleonovega jezika, naklon dinje v puščavi, rastlina, ki pokuka iz zemlje začne liste postavljati v omenjenem razmaku gledano iz ptičje perspektive, z školjko je enako. Školjka tvori spiralo življenja, oblikovana je tako dobro, da jo na dnu oceana, ne prevagne niti najmočnejši globinski val. Ko zatrobimo v školjko, pride ven zvok, ki je plod naravnega oz. vesoljnega zakona, ki ga ustvarja vesolje miljarde let.  Ljudje v globini našega srca čutimo potrebo po temu.
Poglejte, danes je tako kot je, ker smo ljudje izgubili stik z naravo, oddaljili smo se od naše matere, izgubili zahvalnost in spoštovanje. Voda nam priteče iz cevi, hrano kupujemo, s kruhom razmetamo, vozimo se z avti, otroke nam čuvajo tretje osebe, učimo se stvari, ki jih več nikoli ne uporabimo, koliko vas še prideluje svoje hrano, koliko prespi poletne noči v hotelu miljon zvezdic. Zgubljajo naravo v sebi, kar pomeni zdravje, harmonijo oz. razvnotežje, vrtavka pade, ko slednje upeša. Školjka je eden izmed boljših načinov, kako relativno hitro skozi zvok, ki se nas dotakne v duši, sprejeti formulo oz. omenjeno zaporedje, ter tako obuditi kotičke narave v nas. Na zvočnih kopelih imamo navado to narediti v začetku, ko obiskovalci stojijo, jaz pa jim z školjko pihnem v hrbtenico, ki je steber telesa. Poleg ste vabljeni spustiti glas in tako zaresonirati in narediti še veliko več zase. 

Na enem izmed tvojih zvočnih kopeli me je prijetno presenetila trditev, da zvok gongov slišijo (občutijo) tudi gluhi. Mi lahko poveš kaj več o tem?

Res je. Če stopimo do površine gonga na oddaljenosti med 5 in 15 centimetrov lahko na blazinicah prstov, na licu kot tudi vsej obleki začutimo, kako smo masirani od vibracij, ki jih ustvari valovanje zvoka. Ob udarcu se površina planetarnega gonga zatrese in se lahko tako brez nadaljnih dotikov giblje še naslednje štiri minute. Površina gonga, ki visi v zraku, tako s tem vibriranjem oz. pomikanjem sten naprej in nazaj odriva in stiska maso molekul, ki so v zraku in omogočajo delcu prahu da lebdi na njih (ob svetlobi skozi špranje to lahko opazimo). Ta potisk te gošče atomov, ki sestavljajo zrak in, ki po principu domin potuje od atoma do otoma pride tudi do naše kože, kosti, živcev, vode, limfovoda, dlačic int., te se zatresejo in doživijo občutke, prek vsega omenjenega tako zaznamo tudi zvok. Naj omenim, da so gluhi zaradi nezaznavanja zvoka prek sluhovoda, tako razvili in imajo hkrati veliko kvalitetnejšo zaznavo z ostalimi čutili. Gong zaznamo še toliko lažje saj je res mogočen kralj med zvočili. Ustvarja izjemna valovanja oz. vibracije, ki so poleg vsega čudovito nizke in pomirjajo možganska valovanja, živčevje, tvorijo mnoge pod in nadtone in tako ustavijo masažo za celotno fizično kot tudi energetsko strukturo telesa. Če vam je bilo čudno, ko je nekdo pred 60 leti govoril, da bo vsako stanovanje imelo kopalnico, vam naj bo tokrat manj, ko vam zaupam, da bo vsako stanovanje čez najmanj 20 let imelo zvočne kopalnice za čišenje nepotrebnih in vzpostavljanje potrebnih energij. Koncu koncev je; Nada brahma izraz v enem najstarejših jezikov na zamlji, Sanskrtu, ki pravi; zvok je vse, zvok je svet.

Vredni smo toliko, kolikor je veliko naše srceImaš kakšno popotnico za vse tiste, ki razmišljajo ali bi si vzeli merico časa za to čudovito izkušnjo zvočne kopeli?
Naj vas pohecam; okus jabolka so opisovali celo uro, naposled pa so le vanj zagriznili.
Kitajci, ki so bili in so še vedno mojstri zvoka, o tem pišejo vede in mnogi stari zapisi, namreč tisočletja nazaj so imeli različni tamkajšnji cesarji oddelke stotin mož, ki so bili visoki strokovnjaki za zvoke, glasbila in naravne zakone. Te može je cesar nekajkrat letno poslal po širni kitajski, po vseh provincah, da bi ti preverili, kako so uglašeni (frekvence) glasbeni inštrumenti na katere umetniki zvoka igrajo ljudem. Zamislite.
Kot je zapisal sam Konfucij, so se cesarji dodobra zavedali, kako pomembno je, da ljudje poslušajo prave zvoke, predvsem podobne in v harmoniji z ostalimi provincami, da tako ne bi prišlo do nesoglasij med deželami. 
V slogu mojstrov daljne pokrajine in časov, vam iz njih knjig prepišem misel: " imamo eno merico časa in eno merico zlata, a za merico zlata ne moremo kupiti merice časa.

Hvala za vaš čas, ki ste ga namenili branju najinega pogovora.
Barbara Tavčar - Direktor at TEOAEL - Akademija športa in sprostitve