Škrat vodo

Kaj dogaja

Maj 2024
P T S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Lajkaj gong

Prva stran Orodja

Orodja

 

Predsednik Janez Drnovšek in Don Conreaux ob gongu.

( Predsedniški kabinet republike Slovenije.)

 

Planetarni gong lahko primerjam s paketom, ki vsebuje sonce, plažo, val morja in mulj, … Gong nas odpre, nam da krila. Zanj ne potrebujemo orožnega lista, je pa močan in lahko tudi škodi. Torej lahko svetujemo kako se pravilno sončiti, plavati in poležavati…, kot vam lahko svetujemo kako z gongom. Vendar vse to že vemo, ko prisluhnemo notranjemu glasu, če smo ga le izostrili. Obstajajo mojstri plavanja in obstajajo mojstri zvoka. Slednji se dotaknejo globin.

O gongu veliko več na "Kaj je Gong"

Poleg gonga uporabljamo tudi mnogo drugih prvinskih in malo drugačnih glasbil. To so naši podaljški telesa in energije, v pomoč so nam, da izrazimo vse to kar nosimo (kot oseba) v sebi in tako v širokem spektru zvokov (didgeridoo, fujara, piščali, himalajske pojoče posode, školjke,.... ustvarimo z telesom mnogo resonanc, kar pomeni vzpodbuditi pretoke energij po našem telesu. Tako kot avto, nas tudi gong in druga glasbila z resničnim šoferjem pripeljejo kamor želimo.

Glasbene oz. zvočne vilice. Delo z njimi predstavlja velik korak. Uporabljamo jih predvsem v individualni tretmanih kot tudi v nekaterih skupinskih programih kot je "Holistična vadba", ki jo izvajava dva. Glasbene vilice so rezultat formule, ki jo je izračunal mož iz Švice, lahko bi mu rekli tudi guru zvoka v evropi kot tudi na zemeljski obli. Zanj jih izdelujejo nemci, vsaka vilica je na 0.01 Hz točno uglašena na frekvenco delovanja določenega planeta, ki ustrez delovanju ene od čaker. Torej na kratko: frekvenca zemljinega leta (om). Gl.nota cis, 136.10 hz, kar je ekvivalentno kromatični na a1 432.1 hz, razlika do 440hz je 31.4 centa, tempo je 63.8 / 127.6 bpm, predstavlja barvo oddajanja plavo-zeleno (turkizna), srčna čakra oz. anahata, efekt; sproščenost, balans, celost, medicinski opis; pomirjevalo. V eni sami vilici je ujet ritem gibanja zemlje okrog sonca. Za več informacij o tretmanu oz. literaturi mi pišite.

 

Kristalne pojoče skledeKristalna posoda je inštrument iz kremenovega peska, čistega naravnega kvarca. Ste slišali za silicijevo dolino, no, ta dolina je znana po tej tvorbi, ki čudovito shranjuje in razpošilja_(prevodnik) informacij. V krvi imamo enake silicijeve delce. Tako igranje na posodo izvaja čudovite resonance, učvrsti informacije in zmasira kri, kot tudi telo. Kristalno posodo igramo z palico, s katero krožimo po zgornjem robu posode (kot po kozarcu), kar rojeva zvoke zelo čiste krivulje, ki z lahkoto potuje skozi živo in neživo. Zvok je podoben pristajanju izvenzemeljskih ladij.

Človeško telo je zelo dovzetno sozvočju z nihaji kristalnih posod, saj je samo grajeno iz mnogih kristalnih snovi. Telesne celice imajo kristalno sestavo; kremen v celicah uravnava naše elektromagnetne energije, podobno kot naraven kvarc kristal. Zato zvok kristalnih posod zavibrira celotno naše telo in naše subtilnejše nivoje; celostno harmonizira in preporaja.

Tibetanske skledeHimalajske pojoče posode (tibet,nepal,indija,...) delujejo podobno kot gong, vendar lahko posode igramo na telesu, pri čemer prejemnik vibracijo zvoka doživlja kot masažo. Zvok se od mesta, kjer je posoda igrana, širi po vsem telesu. Sprošča napetosti fizičnega telesa in umirja čustveno in mentalno telo. Izvoren način igranja je z leseno palico-pujo, katero vrtimo po zunanjem zgornjem robu posode, ob čemer posoda poje nenehen ommmmm, ki je po pripovedovanju legend že pred 5000 leti starodavnim Bon šamanom, živečim v Tibetu, kakor kasneje tudi najvišjim lamam, lajšal potovanja v druge dimenzije in kraljestva. Nepalci pa igrajo posode tako, da tolčejo ob njih. Himalajske pojoče posode so univerzalne, s tem izrazom vam želim opisati njeno najširšo uporabo med vsemi orodji na tej strani. Zanimivo, z njo se lahko igramo, vanjo natočimo vodo in jo uglasimo, ali pa hrano, ob njej lahko pojemo, se masiramo, ko vlečemo jo po telesu med tem ko poje, lahko jo zgolj položimo na neko točko telesa in sprejemam njene vibracije, lahko jo obrnemo okrog in tolčemo po njenem dnu in ustvarimo kratke zvoke zvonov, lahko je ornament ali večno darilo. Skratka, himalajska pojoča posoda sodi v vsak dom.

Slovaška fujaraSlovaška Fujara je najdaljša piščal na Zemlji. Izvira iz Slovaške, tamkajšnji pastirji so jih uspešno uporabljali pri mirjenju ovac. Glasbilo se uvršča med kraljice flavt, je hibrid, pet inštrumentov v enem. Nanjo lahko igramo ritmiko, spremljavo, meditativno, melodično... Narejena je iz različnih vrst lesa, bezek pa je eden najboljših. Najdemo jo v različnih glasbenih ključih, različnih velikosti, iz dveh ali treh delov. Obstaja tudi kombinacija fujara-didgeridoo. Fujara je neskončna. Morje nad_tonov, ki jih lahko ustvarimo je impresivno. Igram jo z veseljem?. Mogoče tudi vi kdaj poskusite? Enostavnost je vedno nosilni recept

ShrutiShruti box je vrsta harmonike, ki izvira iz Indije, uporabljamo ga pri petju ali spremljavi različnih inštrumentov. Škatla je narejena iz čvrste borovine, notranja plošča pa iz tikovine. Les in prava uglasitev, dajeta topel in čist zvok. Šruti ima več tonov, ko jih nekaj med njimi odpremo, slišimo akord (harmonijo in melodijo različnih tonov), te akorde pa potem z različnimi variacijami glasov kombiniramo in ustvarimo morje nad in podtonov. Glasbilo nas vzpodbuja k odpiranju glasu, ki je naše najmogočnejše orodje. Odprimo glas in odprto bo srce.

DidgeridooDidgeridoo je drevesni zračni inštrument s koreninami v Avstraliji. Narejen je iz različnih vrst lesa, običajno pa iz evkaliptusa, bambusa ali agave. Igramo ga podobno kot trobento, tako da nam na vhodu votlega debla vibrirajo ustnice, ki v harmoniji z drevesom ustvarijo topel zemeljski zvok. Za razliko od drugih pihal v didžiridu pihamo oz. dihamo krožno. Originalni didgerido, ki ga igram (tudi nekaj drugih njih) prihaja iz Avstralije, znotraj so ga objedli termiti, je popolnoma naraven, zemljat in v D tonu. Didgerido nas popelje v materin trebuh, tam kjer se je vse začelo, v pomanjšano galaksijo vesolja, kjer je bilo varno in dobro. To je glasbilo, ki nas tiste, ki igramo nanj močno stabilizira, prizemljuje, povečuje koncentracijo, jača fizično kot tudi moč nekaterih notranjih organov, odpira glas in zaradi osnove v dihu, ki je ob igranju nanj posebno (krožno brez prekinitve) vzpostavlja harmonijo celotnega telesa in duha. To je najbolj enostavno glasbilo na zemlji, če upoštevamo kakšno raznovrstno in barvito gibanje zvoka se da iz njega oz. nas izvabiti. Pleme Aboridžinov iz Avstralije pa med tistimi, ki še vedo živeti.

Morska školjka7 Vrst morskih  školjk ( je najstarejši inštrument na Zemlji. Uporabljamo ga za takojšnje uravnavanje prostora in balansiranje aure. Odpravlja strahove in poziva naša prastara življenja in občutke. Je čisti produkt narave in raste v nektarju vesolja, njena spirala je univerzalna formula vesolja, z drugo besedo Fibonaccijevega zaporedja, matrice, zato tudi zvok, ki ga izvabimo iz nje prihaja v enaki formuli, ki jo vsi nosimo v dnk, vendar je pri mnogih neaktivna. Še posebno blagodejna je za pljuča, prsni koš in imunski sistem, kot tudi odpravljanje različnih bolečin. V njej slišimo morje, trobljenje slonov, pesem kitov in delfinov, svoj jaz in glas notranjega učitelja. Ko zveni školjka govori vesolje.)

SansulaSansula je čudoviti vilinski inštrument. Enostavna za igranje, priročna in je v bistvu predelana Kalimba. Z svojimi toni nas zelo hitro popelje med zgodbe, pravljice in stanja nižjega možganskega valovanja, mogoče med škrate, vile, drevesa, in igre, torej v svet sanj, sproščenosti in resnic. Ljubijo jo skorajda vsi.

 

DromljaDromlja, vam je znan zvok iz "Ko to tamo pjeva". Poznamo jih več vrst; kavbojske, vietnamske, kambodžanske in sibirske, če se ne motim tudi balkansko. Praktično bi znalo biti da imajo na vsakem kontinentu svojo izpeljanko. V Vietnamu so z njo zaznavali energetsko čistost okolja oz. približevanje kakšnih manj pristranskih energij. Uporabimo jih za meditacijo, igro, ritem, čiščenje, spremljavo itn. So zelo praktične in v različnih tonih velikostih, nekatere iz železa, spet druge iz bambusa, pa bakra in različnih oblik.

Slovaška flavtaČeški pastirski končovka piščali. Čudovit inštrument. Speven in enostaven. Lahko igramo tudi dve hkrati. Za meditacijo in ples. Priročni in dobrodošli v naravi.

 

 

Dežna palicaDežna palica je kos bambusa, kaktusa ali katerega drugega lesa, ki ima v notranjosti v spirali zapičene zobotrebce po katerih pada riž ali leča in pri tem ustvarja neskončno dolg zven kapljic, ki nas popeljejo tam med vodni spev.

 

Ustna harmonikaUstna harmonika, ki sijajno zveni ob tihem spevu gonga...

Ustna kitara starodavno orodje šamanov iz Kavkaza. Tam ji rečejo tudi Lovilka duhov ali Ghost catcher. Ima dve struni, njen nos pa vtaknemo v usta, držimo podobno kot prečno flavto.

Glas je izraz našega duha in značaja. Glas je najbolj ustvarjalen in muzikalen inštrument. Ima veliko moč, da se dotakne našega lastnega življenja in življenja drugih. Bolj kot obvladamo skupno uporabo diha, uma in glasu, več imamo življenjske energije. V tibetanskem verovanju je najpomembnejše glasbilo človeški glas.

piščal_gong koncert

Igram nekaj vrst flavt in piščali
Indijanska, ki  se ji rece Native American Flute, nima specificnega imena. Tisto precno ki je pa en hibrid med bansurijem in neyem.  Tista ala japonska je pa hibrid med japonskim shakuhachijem in andsko queno. Tista ki se igra kot kaval je pa flavta plemena Yuma. Jaz ji recem Yuma flavta piščal se igra v prečni postavi. Njen zvok je mehak in harmonijski. Večina narejenih v sloveniji iz bambusa in kanele raslega ob primorski obali. Izdeluje jih prijatelj.

 

 

Woodstok zvonVetrni Wodstock uglašeni zvončki v nežnem zvenu tenkih mavričnih in uglašenih valov zvoka resonirajo z možgani in prikličejo v telo občutek pravljične lahkotnosti in vsega dobrega. Zvončki, ki jih uporabljam so uglašeni na izbrane tone in se razlikujejo od splošno prisotnih na trgu.

Apolonovi zvonovi imajo 20 kg, najdaljši meri 120cm

 

RopotuljaRopotulja ali raglja se uporablja na različne načine, odvisno od kulture in bolezni. Ne glede na različico pa obstaja nekaj univerzalnih načinov njene uporabe. Z ragljo vedno obkrožamo celo telo. To rahlja negativne energijske vzorce, uskladiščene v eteričnem telesu. Nato z ragljo stresamo navzgor in navzdol vzdolž telesa, kar razrahlja energijo v čakrah. To omogoči lažje očiščenje negativnih energij in tako ustvari podlago za druge metode dela z zvokom. Močno šamansko orodje.

TingšeTingše ali tibetanske činelice ustvarjajo valove, ki resonirajo z možgani. Budisti pravijo, da njihov zven nasiti lačne duhove, ki se sicer hranijo z našo energijo, zlasti spolne čakre. Če jim namesto tihega zvoka naših misli, ki ga venomer oddajamo, postrežemo z zvenom tingše, nas pustijo na miru. V feng šuiju jih uporabljamo za čiščenje prostora.

Oceanski bobenOceanski boben je podoben šamanskemu vendar ima iz obeh strani napeto kožo, v notranjosti pa kroglice, ki ob nežnem gibanju drsijo po podlagi in pri tem ustvarijo neskončen šum valov in morja. To je vsestransko uporaben inštrument, učinkovito iz zelo hitro pomirja ljudi vseh starosti in nazorov, razlog tiči v tem, da je morje doma prav v vsakemu. Seveda odvisno kakšen bobne imamo pa so nekateri zelo blizu šumu v materinem trebuhu.

KamniRazni drugi inštrumenti: kamenčki kot priklic svetov prvega zvoka, ksilofoni, ki nam pojejo od časa pionirjev, Manduki žabe za ritme in žabin kvak, tibetanski zvon((O)), ki ga zaigramo tudi tako, da po njem drgnemo in udarjamo s paličico, nevihtotvorci, piščali oz. mini okarine za priklic ptic in vetrov, ropotulje za čiščenje in spremljavo, in ostali zvočno_tvorni materiali iz različnih koncev sveta … , ki so vsak zase stran v knjigi pravljic zvoka.

 

in še ta in ona zvočila